Prietene

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Dependenta...

Ce poate sa insemne dependenta asta? Oare e necesitatea intelectului de a-si arunca naibii orice urma de normalitate si de a se scufunda intr-o mocirla din care nu ai cum sa iesi curat? Sau poate inseamna ca orice fibra din corpul tau cere satisfacerea unei necesitati, cerere la care nu ai cum sa te impotrivesti. O eventuala impotrivire inseamna a-ti provoca tu insuti durere, ceea ce corpul nu prea accepta. Cand putem sa stim daca suntem dependenti?...unii ar spune ca fiecare om are cel putin o dependenta pe care la un moment dat o constientizeaza si incearca sa scape de ea. Altii ar spune ca dependenta ar putea avea o definitie doar daca privim in directia viciilor la care din nou ne supunem corpurile. Tind sa merg cu a doua ipoteza, ceea ce ma pune la adapost intr-un anumit mod de atacurile celorlalte tipuri de dependente...ciocolata, mancatul, imbracatul, banii, socializare! As merge pe ideea tutunului, a alcoolului, a drogurilor, adrenalina. Acestea din urma sunt cele de care intradevar ar trebui sa ne fie frica si de care ar trebui sa ne ferim, dar din pacate, de cele mai multe ori interactionam atat de mult cu ele in viata de zi cu zi incat suntem aproape imuni la ele. Atatia oameni vezi fumand, oriunde ai merge, incat nu ti se pare nimic anormal. Atata alcool se consuma incat daca s-ar opri productia mondiala pentru doar o singura zi, toate depozitele ar fi goale in a doua zi! Adrenalina este cea care produce victime. Ce e pacat la adrenalina e ca de cele mai multe ori fura vietile tinerilor pe care "tremura carnea" cand ating o motocicleta al carui indicator de viteza arata ca poate sa il duca la 300 de km/h, sau la vederea a peste 18000 de turatii. Ca sa nu mai zic de parapante, parasutism, bungee, base jump, freeride, alpinism, toate acestea fiind doar cateva dintre activitatile ce stimuleaza glanda producatoare de epinefrina.
In nici un caz nu am omis deliberat dependenta cea mai grava...drogurile. Ca sunt droguri usoare gen marijuana, hasis, opium, sau halucinogene ca LSD sau ca sunt droguri sintetice cum ar fi Ecstasy, sau metadona, crack-ul, cred ca toate palesc in fata cocainei. Cocaina sau "coca", cum o numesc multi, este cea care folosita de doar cateva ori produce dependenta, proportional cu cresterea dozei de administrare. "Astfel, cocaina oferă senzaţia subiectivă a creşterii performanţelor şi forţei fizice, precum şi creşterea obiectivă a anduranţei şi a nivelului maxim de solicitare, până la epuizarea totală a rezervelor psihice ale individului. Sub acţiunea continuă a cocainei, nevoia de somn este neglijată, asemenea senzaţiei de foame, astfel încât individul poate renunţa mai mult timp la aportul alimentar. Dispare sentimentul de oboseală şi epuizare, dispoziţia se ameliorează iar mobilizarea creşte.
Desigur, toate acestea pot fi susţinute doar un timp limitat. Slăbirea, oboseala, epuizarea, degradarea fizică şi, în ultimă instanţă, insuficienţa funcţională sunt consecinţele utilizării pe timp îndelungat a substanţei, pe lângă care apare dependenţa psihică severă care la nici o substanţă nu se instalează atât de puternic, în timp atât de scurt ca la cocaină." Da, din pacate, acestea sunt fenomenele, pentru asa ceva omul este dispus sa indure fenomenul ulterior de sevraj care apare in cazul incercarii dezintoxicarii. Apar chiar tendinte suicidale, dar cu toate acestea, oamenii continua sa traiasca dependenti, distrusi, impovarati, umiliti de cele mai multe ori. Inevitabil se ajunge la o detasare sociala inspre grupuri a caror apartenenta transforma ideea de socializare in dependenta unilaterala fata de tot felul de droguri.
Ce am vrut sa spun pana la urma e ca toti cei care fac aceste lucruri, toti cei pentru care a te impotrivi acestor dependente inseamna imposibilitate, toti sunt doar niste oameni slabi, sunt niste lasi. Lasi care se ascund in spatele unor false senzatii produse de sistemul simpatic ca urmare a administrarii dozelor zilnice. Realitatile alterate in care traiesc nu le produce decat satisfactie imaginara si regrete ulterioare! E bine totsui daca mai sunt capabili sa constientizeze regretele...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu