Prietene

sâmbătă, 19 iunie 2010

23:59

Început sau sfârşit? Geneza sau Armaggedon? Primul minut sau ultimul?
O nouă zi, o nouă noapte, o nouă viaţă, o nouă gură de aer, un nou tot!
Suntem creaţi prin corespondenţă. Prima moleculă a venit prin adresa de e-mail, s-a stabilit acolo şi în ultimul minut a ieşit la iveală. Cineva a deschis e-mail-ul! O nouă eră, o nouă lume, o nouă specie...dar ce s-a întâmplat cu cei de la 23:58? Mă gândesc că darwinismul ca ştiinţă nu poate să aibă o atât de mare acurateţe.E posibil să îi fi scăpat ceva pe drumul pe care a început să caute, pe atunci un drum atât de brut, de plin de gropi şi pericole. A încercat de unul singur să înţeleagă apariţia noastră, a încercat să doboare mituri până atunci adânc înrădăcinate în creierele atât de înguste! Dar a ajuns la ultimul minut, la fel ca oricare altul, a ajuns la 59. Îşi privea viaţa risipindu-se în faţa lui, vedea şi conştientiza greşelile pe care le-a făcut, înţelegea acum tot ceea ce nu a reuşit să vadă o viaţă întreagă. Dar de ce acum? De ce acum când nimic nu mai putea fi făcut...de ce acum, când îl mai despărţea un singur minut de un nou...un nou ce?
Care este ironia acestei desfătări mentale în minutul 59? De ce numărul care stă la baza universului este 46 când ar fi trebuit să fie 59?

Pentru că nu e doar noaptea, nu e doar moartea, nu e doar o nouă zi...e ultimul minut. Fiecare dintre noi îl privim cum vrem, unii aşteaptă cu nerăbdare să treacă pentru a felicita pe cineva pentru o zi de naştere. Alţii înjură că a mai trecut încă o zi şi nimic special nu s-a întâmplat. Alţii se bucură pentru că noua zi ar putea să le aducă numai fericire. Alţii au ca punct de reper pentru a-şi începe somnul, alţii îl consideră mereu intrarea într-un nou an, o nouă eră, un nou început...început...nu pot să nu observ că deşi este vorba despre un sfârşit, orice aluzie aş face mă aruncă într-un început.

23:59...unii ar spune că în realitate nu mai există cronologia aceasta. Timpul e diferit acum faţă de cum era cu câteva mii de ani în urmă. Noţiunii de timp coroborată cu noţiunea de spaţiu îi este atribuită o gamă largă de observaţii şi argumentări ştiinţifice. Până la urmă, dacă ne simţim confortabil ştiind că ziua conţine şi ora 23:59, de ce să nu mergem aşa mai departe şi să evităm întrebările inutile?

Te-ai gândit vreodată ce simţi când te uiţi la ceas şi constaţi că arată 23:59?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu