Prietene

miercuri, 12 mai 2010

Asertiv

Şi dacă aş fi agresiv ce ar fi? De ce neapărat trebuie pentru ca un om să fie considerat raţional, să fie asertiv? Poate că unul puţin mai impulsiv, unul care nu aşteaptă la rând, unul care bate cu pumnul în masă, unul care poate mai şi scapă câte o înjurătură, poate că unul de genul acesta nu este totdeauna plăcut. Dar din păcate/fericire, este eficace. Eficacitatea acestuia, tenacitatea omului agresiv, în detrimentul asertivului face diferenţa în multe situaţii.
De exemplu, dacă mergem la magazin să cumpărăm tampoane, şi indolenţa doamnei de la casă este atât de cruntă încât ai vrea să iei tampoanele să i le îndopi în...nas...ei bine, noi, ca şi oameni asertivi, oameni puţin mai raţionali, spunem că nu are rost să discutăm cu doamna pentru că oricum nu putem să îi schimbăm atitudinea sau comportamentul. Mai mult decât atât, spunem că nu are rost să ne consumăm energia într-o dispută inutilă! Ei bine, acum vine rândul agresivului, care intră în scenă cu o falcă în cer şi cu una pe unde i-o fi, spunându-i vădit agasat doamnei ceva de genul :"Ascultă duduie, da-mi şi mie un telefon să îl aud pe şeful tău, poate e şi el puţin speriat de Protecţia Consumatorului pe care o să v-o aduc pe cap, să vadă şi ei mizeria din magazinul acesta, şi produsele expirate de pe raftul din spate! Sau poate dacă nu îl sperie asta, o să vă aduc şi Garda Financiară, că văd un bon nefiscal la matale în mână!" Ochii mari şi tremuratul mâinilor o dă de gol pe până acum indolenta noastră doamnă...bâlbâind, încearcă într-un mod mai mult decât hilar să "o dea la întors"...în tot acest timp, agresivul râde pe sub mustaţă, trecându-şi în catastif încă o reuşită!
Ei bine, făcând o uşoară analogie, putem observa în doamna cea bătrână pe dragii noştri conducători, iar poporul român nu e altul decât....
Eu aş merge pe asertiv, dar dacă sunt alte păreri, aş fi mai mult decât încântat să le aud!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu