Prietene

duminică, 26 septembrie 2010

Let's do it, Romania!


Un proiect, o mişcare iniţiată de către estonieni în data de 28 Ianuarie 2010...”Let’s do it” se numeşte. 8 luni mai târziu, în Cluj, mai mult de 5000 de persoane se mobilizează pentru a-şi dedica o jumătate dintr-o călduroasă zi de sâmbătă pentru a aduna gunoaiele pe care connaţionalii noştri le-au aruncat oriunde altundeva dar nu la coşul de gunoi. În acceaşi zi, site-ul dedicat proiectului arăta existenţa a mai mult de 73.000 de useri înscrişi în acest proiect. Toţi având acelaşi gînd...să participe activ la schimbarea în bine a României. Trebuie să demonstrăm românilor că avem cultura necesară pentru a trece pe o treaptă superioară în calea dezvoltării.
Zonele de curăţare au fost variate. Au fost adunate gunoaie de lângă lacuri, păduri, din poieniţe, pârâuri. Mii de saci de gunoi au fost utilizaţi în acest scop. Gunoaiele adunate au fost repartizate pe categorii. Multe categorii. Hârtii, plastic, metal, sticlă, au fost categoriile principale, urmând ca acesta să fie împărţite în incinerabile sau reciclabile.
Proiectul a însemnat două etape, marcate fiecare cu doze mari de publicitate şi promovare. În prima etapă au fost cartate zonele în care predominau gunoaie. Chiar şi această cartare a fost realizată de către voluntari. Ei, cu ajutorul unui GPS determinau coordonatelor zonelor în care existau gunoaie, urmând ca echipa tehnică de la proiectul „Let’s do it, Romania” să încarce aceste coordonate pe hărţi cu ajutorul unui soft special. A doua etapă a constat în adunarea acestor gunoaie.
Organizarea a fost mai mult decât reuşită. În data de 25 Septembrie, Clujul, la ora opt dimineaţa, era trezit. Forfota şi agitaţia din apropierea Iulius Mall dovedea faptul că proiectul se bucură de un succes răsunător. În apropierea orei nouă, parcarea devenise neîncăpătoare, iar organizatorii au început să distribuie tricourile echipelor prin intermediul şefilor de echipă. Erau pregătite autocare, autobuze, microbuze, destinate transportului voluntarilor la coordonatele pe care fiecare echipă le primise.
Toată lumea era determinată să producă o schimbare, toate figurile păreau să spună acelaşi lucru : „Let’s do it Romania!”. Mare parte dintre participanţi erau tineri, dar printre ei, apărea câte un părinte, câte o personalitate importantă pentru economia Clujului. Este o realizare imensă mobilizarea unui atât de mare număr de persoane pentru susţinerea unui proiect. Vedem prin acest număr oameni care încă mai speră că România nu este sortită eşecului, nu încă. Nu atâta timp cât mai avem un cuvânt de spus şi mai putem să aducem un aport pozitiv în acest sens. Am arătat şi lumii totodată că trebuie să fim recunoscuţi ca şi parte integrantă din procesul de modernizare al teritoriilor mai slab dezvoltate.
Drumul către coordonatele în care urma să se desfăşoare următoarea etapă a proiectului a însemnat observarea tinerilor care şi-au dat concursul pe deplin la realizarea cu succes a acestui proiect. Sunt aderenţi la fel de fel de organizaţii nonguvernamentale. Sunt oameni cu facultăţi, mastere şi doctorate. Sunt doctori, sunt sociologi, sunt programatori, sunt fizicieni, sunt economişti. Dar sunt şi elevi. A fost chiar şi şoferul microbuzului. A luptat alături de fiecare cu gunoaiele aruncate de-a lungul timpului! Fiecare şi-a găsit o motivare pentru a participa. Fiecare speră ca la un moment dat, implicarea lor să ducă la o finalitate.
Participarea la strânsul gunoaielor a însemnat o experienţă unică. Un aport de indignare faţă de cei care produc aceste gunoaie, faţă de lipsa unui program guvernamental de ecologizare a teritoriului ţării. De asemenea, indignare faţă de inexistenţa unei taxe pentru companiile care produc hartie, pet-uri, sticle. O taxă care să fie folosită în scopul organizării unei asemenea curăţenii naţionale anuale. Companiile de genul acesta produc, dar implicarea în reciclarea produselor lor este minimiă.
Fiecare dintre români trebuie să înţeleagă că trăim într-o mizerie de nedescris. Din această cauză gunoaiele persistă, pentru că „acolo unde mai sunt aruncate 10 gunoaie, mai merge unu!” Aceasta este mentalitatea celui care aruncă gunoiul în apa unui râu, sau la marginea drumului. Pentru ca imaginea României să fie una perfectă, atunci trebuie să participăm în mod direct şi activ la acest lucru.
De aplaudat iniţiativa „Let’s do it Romania”, şi sper ca pe viitor să existe tot mai multe asemenea proiecte, mai ales având în vedere faptul că s-a văzut interesul crescut faţă de această iniţiaţivă. Să mulţumim celor 73.000 de oameni înscrişi!

3 comentarii:

  1. Frumos! si articolul si initiativa! sper sa se repete. si sa existe si o initiativa de a preveni aruncarea gunoaileor oriunde, prin introducerea de amenzi si sanctionare cand e cazul. doar ca.. nu chiar traim intr-o "mizerie de nedescris" si apoi la polul opus, cu toate eforturile, a spera ca "imaginea României să fie una perfectă" e putin cam mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca o chestie, am auzit ca in Cluj au fost peste 10000 voluntari, mai multi ca in oricare alt judet.

    RăspundețiȘtergere
  3. La vremea cand am scris articolul, stiam numai de vreo 5000 si la fel si cu cei 73.000...desi pe site-ul lor scrie ca sunt 73000, am inteles ca in presa s-au declarat mai mult de 130000 de participanti...frumos oricum!

    RăspundețiȘtergere